Dziematki Przepisy Å»ywność

Przepis na kawowy desery na Dzień Matki

Przepis na kawowy desery na Dzień Matki
Kawowe desery na Dzień Matki Już od stu lat najważniejszymi bohaterkami 26 maja są mamy. Obchodzone od 1914 roku święto to okazja do wyrażenia miłości

Kawowe desery na Dzień Matki

Już od stu lat najważniejszymi bohaterkami 26 maja są mamy. Obchodzone od 1914 roku święto to okazja do wyrażenia miłości i wdzięczności poprzez proste gesty. Podpowiadamy, jak przyrządzić smakowite desery, które zachwycą mamy będące wielbicielkami kawy.

Jak płynie z badań przeprowadzonych przez CBOS, aż 92% Polaków wspomina z dzieciństwa silną więź z mamą. Chętnie konsultowaliśmy z nią nasze plany (75%), prosiliśmy o pomoc, gdy czuliśmy się źle (74%), a nawet zwierzaliśmy się z problemów sercowych (48%). Nic zatem dziwnego, że 26 maja chcemy, by poczuła się wyjątkowo.

Najchętniej wybieranymi na tę okazję podarunkami są biżuteria, kwiaty lub wyjście do restauracji. Jak szacuje National Retail Federation, w ubiegłym roku Amerykanie na tego rodzaju prezenty wydali ponad 10 miliardów dolarów. Co na to mamy? Według ogólnopolskiego badania serwisu Mamo Pracuj, obok satysfakcjonującej pracy, marzą one o czasie wolnym oraz odpoczynku od obowiązków dnia codziennego. 26 maja jest to doskonałą okazją do wyręczenia ich w pracach domowych lub przyrządzenia rodzinnego obiadu. Na deser proponujemy kawowe wypieki. Jak je przygotować?

Tiramisu, czyli włoska klasyka
Jedno z najpopularniejszych poÅ‚udniowych daÅ„ ” wÅ‚oskie tiramisu, już na staÅ‚e zagoÅ›ciÅ‚o na polskich stoÅ‚ach. NasÄ…czony kawÄ… oraz aromatycznym alkoholem biszkopt, przykryty kremowÄ… warstwÄ… serka mascarpone to obowiÄ…zkowa baza, bÄ™dÄ…ca we wszystkich rodzajach tego deseru. Przez WÅ‚ochów okreÅ›lany jest mianem semifreddo, co oznacza, że pomimo podawania na zimno, nie dopuszcza siÄ™ do jego peÅ‚nego zmrożenia. Choć ogromna popularność tiramisu doprowadziÅ‚a do modyfikacji oryginalnego przepisu, niezmiennie kluczowÄ… kwestiÄ… przy jego przygotowywaniu jest dobór odpowiednich skÅ‚adników. W przypadku dodawanego alkoholu, oryginalnie używane wino Marsala zastÄ™powane jest coraz częściej likierem, ciemnym rumem lub brandy. ” DecydujÄ…c siÄ™ na wykorzystanie mocniejszego trunku, warto dopasować go do użytego gatunku kawy. WsiÄ…kajÄ…c w biszkopt, tworzÄ… bowiem intensywnÄ… mieszankÄ™ aromatów ” podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti. ” Ze sÅ‚odszymi alkoholami dobrze komponować bÄ™dÄ… siÄ™ mieszanki z przewagÄ… Arabiki, mocno wytrawne trunki warto zbalansować RobustÄ…. W oby przypadkach, by osiÄ…gnąć peÅ‚niÄ™ aromatu, warto zaparzyć dodawane do tiramisu espresso w kafetierze. ” dodaje.

A to już wiesz?  Jaki afrodyzjak na walentynki?

Kawowa panna cotta, czyli deser arystokracji
Przygotowywana na dworze króla Sardynii – gotowana Å›mietanka – to kolejny deser, który zdobyÅ‚ uznanie kawoszy. Połączenie mleka, Å›mietanki, żelatyny i cukru, podobnie jak tiramisu doczekaÅ‚o siÄ™ rozmaitych modyfikacji. PrzyrzÄ…dzajÄ…c kawowÄ… wersjÄ™, warto wybrać mieszankÄ™ pozbawionÄ… nuty goryczy. PodkreÅ›lenie delikatnego smaku Å›mietanki możemy uzyskać poprzez zaparzenie espresso z owocowym, miodowym lub czekoladowym aromatem, uzyskiwanym dziÄ™ki specjalnemu procesowi palenia. Sekretem, który pozwoli uzyskać nam puszysty i delikatny deser jest jednak wÅ‚aÅ›ciwie dobrana Å›mietanka o zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu 30-36%. Po wymieszaniu jej z mlekiem i wydrążonÄ… laskÄ… wanilii oraz doprowadzeniu do wrzenia, dolewamy Å‚yżkÄ™ Å›wieżo zaparzonego espresso. NastÄ™pnie dodajemy żelatynÄ™, przelewamy caÅ‚ość do filiżanek i odkÅ‚adamy do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem deser możemy przyozdobić startÄ… czekoladÄ… oraz listkami miÄ™ty.

CafĂŠ liegeois, czyli kawa grzechu warta
CafĂŠ liegeois, nazywana poczÄ…tkowo – kawÄ… wiedeÅ„skÄ… – , to wspaniaÅ‚a propozycja na ciepÅ‚e, majowe popoÅ‚udnie. BazÄ… do przygotowania deseru jest aromatyczne espresso, lody (kawowe lub waniliowe) oraz bita Å›mietana. ” By CafĂŠ liegeois osiÄ…gnęła peÅ‚niÄ™ smaku, warto jako skÅ‚adnika użyć mocno palonej kawy. WydÅ‚użenie tego procesu eliminuje bowiem kwasowość. Jej miejsce zastÄ™puje sÅ‚odkawa, czekoladowa nuta ” tÅ‚umaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti. ” Tego rodzaju mieszanki sÄ… idealnÄ… bazÄ… przy tworzeniu napojów oraz deserów mlecznych ” dodaje.
Przygotowanie cafĂŠ liegeois rozpoczynamy od zaparzenia podwójnego espresso, które uzupełniamy woda do pojemności 300 ml, następnie po ostudzeniu wkładamy na około półtorej godziny do lodówki. Napar wlewamy do zmrożonych pucharków, dodając dwie kulki lodów. Całość wykańczamy świeżo ubitą śmietaną z ekstraktem waniliowym. Deser możemy ozdobić startą czekoladą.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy