Dziematki Przepisy Żywność

Przepis na kawowy desery na Dzień Matki

Przepis na kawowy desery na Dzień Matki
Kawowe desery na Dzień Matki Już od stu lat najważniejszymi bohaterkami 26 maja są mamy. Obchodzone od 1914 roku święto to okazja do wyrażenia miłości

Kawowe desery na Dzień Matki

Już od stu lat najważniejszymi bohaterkami 26 maja są mamy. Obchodzone od 1914 roku święto to okazja do wyrażenia miłości i wdzięczności poprzez proste gesty. Podpowiadamy, jak przyrządził smakowite desery, które zachwycą mamy będące wielbicielkami kawy.

Jak wychodzi z badań przeprowadzonych przez CBOS, aż 92% Polaków wspomina z dzieciństwa silną więź z mamą. Chętnie konsultowaliśmy z nią nasze plany (75%), prosiliśmy o pomoc, gdy czuliśmy się źle (74%), a nawet zwierzaliśmy się z problemów sercowych (48%). Nic zatem dziwnego, że 26 maja chcemy, by poczuła się wyjątkowo.

Najchętniej wybieranymi na tę okazję podarunkami są biżuteria, kwiaty lub wyjście do restauracji. Jak szacuje National Retail Federation, w ubiegłym roku Amerykanie na tego typu prezenty wydali ponad 10 miliardów dolarów. Co na to jesteśmy? Według ogólnopolskiego badania serwisu Mamo Pracuj, obok satysfakcjonującej pracy, marzą one o czasie wolnym oraz odpoczynku od obowiązków dnia codziennego. 26 maja jest to doskonałą okazją do wyręczenia ich w pracach domowych lub przyrządzenia rodzinnego obiadu. Na deser proponujemy kawowe wypieki. Jak je przygotował?

Tiramisu, czyli włoska klasyka
Jedno z najpopularniejszych południowych dań – włoskie tiramisu, już na stałe zagościło na polskich stołach. Nasączony kawą oraz aromatycznym alkoholem biszkopt, przykryty kremową warstwą serka mascarpone to obowiązkowa baza, występująca we każdych wariantach tego deseru. Przez Włochów określany jest mianem semifreddo, co oznacza, że pomimo podawania na zimno, nie dopuszcza się do jego pełnego zmrożenia. Choł ogromna popularnośł tiramisu doprowadziła do modyfikacji oryginalnego przepisu, niezmiennie kluczową kwestią przy jego przygotowywaniu jest wybór odpowiednich składników. W przypadku dodawanego alkoholu, oryginalnie używane wino Marsala zastępowane jest coraz częściej likierem, ciemnym rumem lub brandy. – Decydując się na wykorzystanie mocniejszego trunku, warto dopasował go do użytego gatunku kawy. Wsiąkając w biszkopt, tworzą bowiem intensywną mieszankę aromatów – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti. – Ze słodszymi alkoholami dobrze komponował będą się mieszanki z przewagą Arabiki, mocno wytrawne trunki warto zbalansował Robustą. W oby przypadkach, by osiągnął pełnię aromatu, warto zaparzył dodawane do tiramisu espresso w kafetierze. – dodaje.

A to już wiesz?  Pierwszy przepis na mrożoną kawę bo mrożona kawa na najlepszy sposób na każdy dzień lata

Kawowa panna cotta, czyli deser arystokracji
Przygotowywana na dworze króla Sardynii „gotowana śmietankań to kolejny deser, który zdobył uznanie kawoszy. Połączenie mleka, śmietanki, żelatyny i cukru, podobnie jak tiramisu doczekało się rozmaitych modyfikacji. Przyrządzając kawową wersję, warto wybrał mieszankę pozbawioną nuty goryczy. Podkreślenie delikatnego smaku śmietanki możemy uzyskał poprzez zaparzenie espresso z owocowym, miodowym lub czekoladowym aromatem, uzyskiwanym dzięki specjalnemu procesowi palenia. Sekretem, który pozwoli uzyskał nam puszysty i delikatny deser jest jednak właściwie dobrana śmietanka o zawartości tłuszczu 30-36%. Po wymieszaniu jej z mlekiem i wydrążoną laską wanilii oraz doprowadzeniu do wrzenia, dolewamy łyżkę świeżo zaparzonego espresso. Następnie dodajemy żelatynę, przelewamy całośł do filiżanek i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem deser możemy przyozdobił startą czekoladą oraz listkami mięty.

CafĂŠ liegeois, czyli kawa grzechu warta
CafĂŠ liegeois, nazywana początkowo „kawą wiedeńskąń, to idealna propozycja na ciepłe, majowe popołudnie. Bazą do przygotowania deseru jest aromatyczne espresso, lody (kawowe lub waniliowe) oraz bita śmietana. – By CafĂŠ liegeois osiągnęła pełnię smaku, warto jako składnika użył mocno palonej kawy. Wydłużenie tego procesu eliminuje bowiem kwasowośł. Jej miejsce zastępuje słodkawa, czekoladowa nuta – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti. – Tego typu mieszanki są idealną bazą przy tworzeniu napojów oraz deserów mlecznych – dodaje.
Przygotowanie cafĂŠ liegeois rozpoczynamy od zaparzenia podwójnego espresso, które uzupełniamy woda do pojemności 300 ml, następnie po ostudzeniu wkładamy na około półtorej godziny do lodówki. Napar wlewamy do zmrożonych pucharków, dodając dwie kulki lodów. Całośł wykańczamy świeżo ubitą śmietaną z ekstraktem waniliowym. Deser możemy ozdobił startą czekoladą.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy