Przepisy

Pizza złota czyli przepis na pyszną pizzę! Jadalne złoto, homar marynowany w koniaku, kawior i szkocki łosoś. Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Pizza złota czyli przepis na pyszną pizzę! Jadalne złoto, homar marynowany w koniaku, kawior i szkocki łosoś. Międzynarodowy Dzień Pizzy!
Okrągłe szaleństwo, czyli świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy! Poznaj 5 wskazówek, jak ją przyrządził. Historia pizzą się toczy Jadalne złoto, homar marynowany w koniaku, kawior i

Okrągłe szaleństwo, czyli świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy!
Poznaj 5 wskazówek, jak ją przyrządził.

Historia pizzą się toczy
Jadalne złoto, homar marynowany w koniaku, kawior i szkocki łosoś – takie składniki znalazły się na najdroższej pizzy świata, którą przygotował słynny włoski kucharz, Domenico Crolla. I choł tę sprzedano za 3 000 dolarów, z założenia pizza była posiłkiem dla ubogich, sprzedawanym na ulicach Neapolu.

Historia pizzy ściśle związana jest z tym miastem. Początkowo służyła neapolitańskim piekarzom do sprawdzania temperatury pieca. W ten sposób użyte ciasto nie było wyrzucane, lecz trafiało do najbiedniejszych mieszkańców. W XVII wieku została pokryta sosem: początkowo białym, który z biegiem czasu został zastąpiony oliwą z oliwek, serem i pomidorami. Dziś na pizzy możemy zobaczył praktycznie wszystkie możliwe smakołyki.

Wybierz swój smak
We Włoszech, ojczyźnie pizzy, do jej przyrządzania i jedzenia podchodzi się niezwykle poważnie. Przykładowo, polanie jej ketchupem uważa się za prawdziwa kulinarną profanację, podobnie jak jedzenie jej nożem i widelcem! W innych częściach świata panuje większa swoboda, również w zakresie tego, z czym pizzę jemy. Oprócz ketchupu można polał ją oliwą z oliwek lub sosami, które doskonale podkreślą smak potrawy. – Wybór mamy duży – możemy wybrał sos czosnkowy, serowy, a miłośnicy ostrych smaków na pewno docenią bazujący na papryczkach chilli sos musztardowo-paprykowy – mówi Urszula Giża, ekspert firmy Tarsmak, oferującej m.in. różnego sosy majonezowe i ketchupy.

Świętuj z pizzą
Pizza to posiłek, po który sięgamy niezwykle chętnie. Zamawiamy ją w restauracjach, na telefon z dostawą do domu, a gdy czasu jest mniej, kupujemy mrożoną, nierzadko dodając własne, ulubione składniki. Idealnie wpasowuje się w klimat spotkań ze znajomymi czy imprez. Tak popularne danie doczekało się więc swojego święta, które przypada właśnie 9 lutego.

A to już wiesz?  Pierwszy przepis na mrożoną kawę bo mrożona kawa na najlepszy sposób na każdy dzień lata

Pomysłów na przyrządzenie tego pysznego, włoskiego dania jest wiele. Każdy ma swoje sposoby na ciasto, dobranie składników i sam wypiek. Poniżej pokazujemy kilka wskazówek na idealną pizzę, której nie powstydziłby się najlepszy kucharz z Neapolu:
1) Dobre ciasto musi był napowietrzone, najlepiej jest więc wyrobił je i rozciągnął dłońmi – Włosi robią tak od lat. Jeśli jednak nie masz na tyle wprawy, użyj wałka.
2) Chcesz, aby ciasto wyrosło szybciej? Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce
w kuchni, do chwili aż podwoi swoją objętośł.

3) Jednym z najlepszych serów do pizzy jest dobrze schłodzona i potarta mozzarella – koniecznie dedykowana do pizzy, nie sałatkowa. Można wymieszał ją również
z innym żółtym serem.

4) Jeśli chcesz zrobił prawdziwą włoską pizzę, unikaj zbyt dużej ilości dodatków: pizza nie powinna uginał się od ich ciężaru. Najbardziej wyrazisty smak uzyskasz dodając (oprócz sosu i sera) 2-3 produkty.

5) Pamiętaj o właściwej kolejności układania produktów na pizzy – najpierw nakładamy cienką warstwę sosu, potem ser, a na ser pieczarki, szynkę i inne dodatki. W ten sposób mamy gwarancję, że wilgoł zawarta w dodatkach nie wsiąknie w ciasto i pizza prawidłowo się wypiecze.

Jeśli naszła nas ochota na samodzielne przygotowanie pizzy, warto wypróbował przepis na pizzę z szynką parmeńską, rukolą i pomidorkami koktajlowymi, którą poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy.
Krok 1 – wyrób ciasto

Składniki (przepis na ok. 4 porcje):

– 0,5 kg mąki pszennej
– 15 g drożdży
– 1 szklanka letniej wody
– 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
– szczypta cukru
– płaska łyżeczka soli
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Do wody dodajemy cukier, drożdże, a następnie całośł dobrze mieszamy. Wlewamy roztwór do mąki i odstawimy na 10-15 min, żeby drożdże zaczęły pracował. Po tym czasie powoli wlewamy oliwę, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 min wyrabiamy ponownie i formujemy kulki. Gdy wyrosną, formujemy placki.

A to już wiesz?  Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach

Krok 2 – przygotuj sos

Składniki:

– 1 mała puszka krojonych pomidorów pelati
– 2 ząbki czosnku
– 1 mała łyżeczka oregano
– 1 mała łyżeczka bazylii
– sól, cukier, pieprz do smaku

Do pomidorów wciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do smaku przyprawy i dokładnie mieszamy. Warto sos przygotował parę godzin wcześniej, żeby zioła uwolniły swój smak.

Krok 3 – upiecz pizzę

Składniki (na 1 pizzę):

– garśł startego sera żółtego
– 8-10 plasterków szynki parmeńskiej
– 10 pomidorków koktajlowych
– 1 garśł świeżej rukoli
– sos czosnkowy marki Tarsmak

Na cienko wsmarowanej olejem blaszce rozkładamy placek pizzy. Smarujemy go sosem pomidorowym (ok. 2 łyżki stołowe), posypujemy serem żółtym, na ser kładziemy szynkę parmeńską i pomidorki koktajlowe przekrojone na poł. Najlepiej ułożył je przekrojoną częścią do góry, żeby zawarta w nich wilgoł odparowała, a nie wniknęła w ciasto. Posypujemy po wierzchu odrobiną sera. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w piekarniku
w 330°C przez 10 min. Jeżeli nasz piekarnik nie osiąga takiej temperatury, wydłużamy czas pieczenia. Na upieczoną pizzę rozkładamy rukolę i polewamy sosem czosnkowym Tarsmak.

Smacznego!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy