Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach
Chcesz zrobił kulinarne wrażenie na wyjątkowych gościach? A może na teściach, ukochanym lub ukochanej, domownikach czy przyjaciołach? Wędzona pierś kaczki w pomarańczach będzie strzałem w dziesiątkę!
Danie niezwykle eleganckie, widowiskowej aromatyczne oraz – przy posiadaniu odpowiednich składników – możliwe do przyrządzenia nawet dla początkujących kucharzy.
Potrzebne będą:
*2 mniejsze wędzone piersi z kaczki,
*100 ml Sunquicka Pomarańcza,
*25 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia,
*3 łyżki soku z cytryny Limmi,
*3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti,
*10 g szczypiorku,
*3 pomarańcze,
*50 g suszonych śliwek,
*1 cebula (czerwona),
*75 g mrożonych czarnych lub/i czerwonych porzeczek,
*25 ml syropu z czarnej porzeczki,
*łyżka octu winnego czerwonego
Sposób przygotowania:
Przygotował sos gotując porzeczki z syropem z czerwonej porzeczki i octem winnym, pozostawił go na małym ogniu i poczekał aż zgęstnieje. Czerwoną cebulę i szczypiorek bardzo drobno posiekał, pomarańcze obrał, wyfiletował i pokroił na małe cząstki. Zmieszał je ze śliwkami, cebulą, szczypiorkiem oraz sokiem z cytryn Limmi. Piersi z kaczki zamarynował w syropie Sunquick zmieszanym z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Pokroił je na cienkie plastry. Podawał polane sosem porzeczkowym w towarzystwie pomarańczowej sałatki. Intensywny aromat kaczki połączony ze słodyczą pomarańczy tworzy idealną harmonię smaku, który zachwyci podniebienie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tak przyrządzone danie na pewno zasmakuje gościom, a także ma szansę stał się spĂŠcialitĂŠ de la maison.
Więcej inspirujących propozycji kulinarnych znajdziesz na www.facebook.com/kuchnia.wloska i nowej stronie http://indexfood.pl/przepisy