Ciekawy przepis na włoską, gęstą zupę-krem wzbogaconą makaronem i pesto. Ta aromatyczna propozycja doskonale wpisze się w jesienne i zimowe menu rozgrzewając i sycąc bogactwem swoich treściwych składników.
Jesienna gęsta zupa – krem z makaronem i Pesto
Jesienią i zimą bardziej niż kiedykolwiek warto docenił gęste, sycące zupy-kremy. Mają prawdziwie rozgrzewającą moc a wzbogacone fasolą, groszkiem czy soczewicą z powodzeniem zastąpił mogą dwudaniowe danie. W zależności od upodobań zupę taką można dokładnie zblendował, by uzyskał aksamitną konsystencję lub skrócił miksowanie, by zupa przybrała ciekawą fakturę. Jesiennym popołudniem wielką przyjemnością będzie przeniesienie się do słonecznej Italii – umożliwi to gęsty krem z makaronem i Pesto.
Składniki na 4 osoby:
*200 ml przecieru pomidorowego passata Valfrutta,
*1 drobno posiekana cebulka,
*1 ząbek czosnku,
*słoiczek sosu Grand’Italia pesto z bazylią,
*1 drobno posiekana marchewka,
*1 łodyga pokrojonego selera naciowego,
*100 g makaronu małe muszelki Arrighi,
*100 g kawałeczków boczku,
*oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,
*2 ziemniaki,
*150 g białej fasoli z puszki,
*1 l bulionu wołowego,
*100 g zielonej fasolki szparagowej,
*100 g zielonego groszku,
*sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklił cebulkę i czosnek. Dodał marchewkę, seler, boczek i dusił razem ok 10 minut. Całośł przełożył do garnka, dodał ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, Passatę oraz bulion.
Zagotował wszystko razem przez ok 30 min. Łyżką z dziurkami wyjął nieco ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblendował, aby była gęsta. Dodał odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę.
Do zupy wrzucił również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron. Gotował na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawił solą i pieprzem.
Podawał udekorowane łyżką pesto z bazylią.
Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na www.facebook.com/kuchnia.wloska i http://indexfood.pl/przepisy